Levande föda – vad är det?

Det är några år sedan jag först kom i kontakt med begreppet levande föda. Det var genom Johan Wahlström som jag fick lära mig mera. Jag har övertalat Johan till och dela med sig av några av sina bästa tips.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Johans kurser och Bokus.

Levande föda är billigt och lätt sägs det, men vad är det? Det ska Johan svara på.

Frön som groddas, spiras och skottas blir till levande föda. Maten fortsätter att vara levande om man aldrig värmer den över 42 C. Johan har ett recept på levande bröd som kommer längre ner, men först ska vi prata lite om groddning. Ofta så lyckas jag och ibland så blir det en möglig gägga.

Johans förslag är att att grodda 65 gram per vuxen person och 50 gram per barn pr dag. Tänk på att de sväller och växer till cirka 4 gånger i vikt. Arbetsgång för min familj är:

A.)  215 gram mungböner och / eller linser blötläggs varje morgon.

Bilden visar hur groddar ser ut efter ett dygn hemma hos Johan. Groddarna har fått en liten svans.

B.) Varje kväll hälls vattnet av. 

C.) Nästa dag till lunch ät hälften tillsammans med vanliga mat och som ersättning för potatis, ris eller pasta.

D.) Ät resten till middag

E.) Diska och låt torka. Det betyder att du har 2 kärl på gång hela tiden.

Bild på boken Groddar, Skott & Mikrogrönt.

Jag personligen har två favorit böcker när det kommer till information om hur man ska grodda och vad man kan använda det till.

Bästa boken för att lära sig är ”Groddar, skott & Mikrogrönt”  av Lena Wallentinson. Den gör det så lätt att starta och sedan öka gradvist när man själv är klar. Dessutom förklara boken vad som är bra med de olika typar av skott. 

Bilden visar ett uppslag från boken Det gröna skafferiet hemma hos bloggaren Mette.

Den andra boken jag verkligen gillar är Karoline Jönssons ”Det gröna skafferiet”, den är lite bredare och tar också för sig massa olika recept och goda tips om hur man kan bli självförsörjande. Det en väldigt vacker bok både till utseende och till innehåll. Man blir glad i själen när man läser den.

Bilden visar en tallrik med levande föda, skott, hummus, oliver, blomkålsröra och syrat vitlök.

Hos Johan kan man lära sig mera om levande föda. Han håller kurser i hur man groddar, i hur man syra gröntsakar och så har han tarmrensningsdetox. De kan du läsa mera om här. Han påpekar gång på gång hur biligt det är. Frön som groddas, spiras och skottas blir till levande föda. 250 kilo frön blir 1100 kilo mat och räcker till alla måltider i 4 år för en person och till en totalkostnad av 9600:- kronor. Det blir en årskostnad på 2400:-. Månadskostnaden blir 200 kronor pr. person. Så den som säger att det är dyrt att leva nyttigt kan äta sin gamla hatt (ja eller prova grodda).

Bilden visar ett levande bröd i en vacker lila färg.

Hans grundrecept på leva bröd tar 15 minuter att göra samt torkning under 42 grader i 24 timmar. Blanda 350gram frön. Ta vad du har men övervägande lin och chia. Blanda i 8 dl vatten. Lägga gärna i rester från slowjuicern ex. morotsfiber eller rödbeta. Lägg till kryddor som ingefära och chili. Jag personligen har också i havssalt. Pressa ut det på en non-stick duk och gör markeringar med kniv i lagom stora bitar och sedan i en ugn. Har du ingen torkugn så tar du en vanlig ugn och sättar på 42 grader och lämnar brödet där i ett dygn.

Hållbarhet 10år enligt Johan. Han förslår därför att man lagra frö och levande bröd till exempel krigstider. Det får bli ett eget inlägg.  Tack Johan för all din kunskap. Hoppas du har fått svar på några av dina frågor om levande föda. Om du har nya frågor så skriv en kommentar så ska vi fortsätta dela med oss av vår kunskap.

24 reaktioner till “Levande föda – vad är det?”

  1. Wow that was odd. I just wrote an extremely long comment but after I clicked submit my comment didn’t
    appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Regardless, just wanted to say fantastic blog!

  2. When someone writes an article he/she maintains the
    idea of a user in his/her brain that how a user can be
    aware of it. Thus that’s why this article is great.
    Thanks!

  3. Please let me know if you’re seeking for another blogger for
    your website. You have some good content,
    and I feel I can be of help. If you ever want to take some of the load off, I’d like to draft up some posts for
    your website in exchange for a backlink to
    mine. Please let me know if you are remotely interested – message me.

  4. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles?
    I mean, what you say is important and all. Nevertheless think about if you added some great graphics
    or video clips to give your posts more, ”pop”!
    Your content is excellent but with pics and videos,
    this site could certainly be one of the most beneficial in its field.

    Excellent blog!

  5. You can definitely see your enthusiasm in the work you write.
    The arena hopes for even more passionate writers
    such as you who aren’t afraid to say how they believe.

    At all times go after your heart.

  6. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it.
    Look advanced to more added agreeable from you!

    By the way, how could we communicate?

  7. An impressive share! I have just forwarded this onto a coworker who
    had been conducting a little homework on this.
    And he in fact bought me breakfast due to the fact that I stumbled upon it for him…
    lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the
    meal!! But yeah, thanx for spending some time to discuss this topic
    here on your web site.

  8. Hi there! This post could not be written any better!
    Going through this article reminds me of my previous roommate!
    He always kept talking about this. I am going to
    send this information to him. Fairly certain he’ll have a very good read.
    Many thanks for sharing!

  9. Hmm is anyone else having problems with the pictures on this blog loading?
    I’m trying to determine if its a problem on my end or if it’s the
    blog. Any responses would be greatly appreciated.

  10. I don’t even know how I ended up right here, but I thought this
    publish was great. I do not understand who you are however
    certainly you are going to a well-known blogger for those who aren’t already.
    Cheers!

  11. I loved as much as you’ll receive carried out right
    here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.
    nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the following.

    unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same
    nearly a lot often inside case you shield this hike.

  12. Patsy precisely what you can call me and I feel comfortable ordinarily think about use the full name.
    After being out of my job harmful ingredient I became an interviewer and Do not
    think I’ll change it anytime swiftly. For a while he’s
    visited Colorado and this man will never move. What I love doing is to
    act the newest I’m wishing to earn money using it.
    Check out the most recent news in my website: http://produkte-gegen-haarausfall.eu/propecia.html http://produkte-gegen-haarausfall.eu/propecia.html

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *