Sambanden mellan D-Vitamin nivåer och COVID-19 komplikationer.

Jag har tidigare skrevet ett inlägg om varför D-vitamin är viktigt sånt rent allmänt. Det kan du läsa här. Detta inlägg ska dock handla om D-Vitaminets koppling till COVID-19 och .

När vänner som jobbar på IVA berättar att de tar extra D-Vitamin och jag börjar läsa om div. studier som är gjorda så blir jag nyfiken. Samtidigt möts jag av bekantas skepticism och kommentarer som ”men det väldigt farligt med för mycket D-vitamin”. Jag gillar ju forskningsbaserade uttalande så jag har bestämd mig för att ta reda på hur det ligger till.

Inlägget är indelat i tre delar:

  • Vad säger forskning om D-Vitamin och COVID
  • Vad säger livsmedelsverket om för mycket D-vitamin?
  • Vad är alla e här rykten om Japan och deras låga spridning?

En enkel sökning i Google Scholar visar 1600 resultat på ”D-Vitamin” AND ”COVID”. Jag kommer inte gå igenom alla men låt mig starta 🙂 OCH snälla skriv i kommentaren om du har en länk till en studie jag inte har med, så ska jag inkludera den.

Nedan hittar du en sammanställning av de studier som jag hittade och läste under 6 timmar. Jag kan sammanfatta det med att din D-vitamins nivå inte gör skillnad på OM du får SARS-CoV-2 (altså viruset), eller inte. Men HUR sjuk du blir av sjukdomen COVID-19 och om du dör, påverkas kraftigt av din D-vitamins nivå.

De med låga nivåer D-vitamin behöver oftare vård på sjukhus, oftare vård på IVA och dör oftare än de som har normala nivåer av D-vitamin.

Särskilt återkommer kopplingen mellan överviktiga män och låga D-vitamins nivåer finns. Det är de som mår sämst och behöver längst tid för återhämtning och har störst risk att dö.

Svenska Livsmedelsverket skriver här, att ca. 20% av svenskarna som var med i en studie hade för låga D-vitaminnivåer. Man har i 2018 höjt kraven för D-vitaminberikning av olika livsmedelsgrupper. Alltså man vill att vi ska få i oss mera D-vitamin.

För att få tillräckligt med D-vitamin rekommenderar Livsmedelsverket att vissa grupper tar kosttillskott med D-vitamin. Det gäller alla barn under 2 år och alla vuxna över 75 år. Det gäller också alla som inte äter fisk eller D-vitaminberikad mat och alla som inte exponeras för solljus på sommaren.

Livsmedelsverket

Dock varna man på sidan om att äter för mycket kosttillskott som innehåller D-vitamin då man kan få för mycket och det är farligt.

Livsmedelsverket pointer på sin sida att D-vitaminstatus kan ha betydelse för mottagligheten för luftvägsinfektioner, men om D-vitaminbrist påverkar risken för att smittas eller få allvarliga komplikationer av covid-19 finns det idag inte tillräckligt med kunskap om (enligt Livsmedlesverket).

Jag inte enig, men det ok, du kan göra din egen bedömning när du läser studierna under.

(Läser du i telefonen, så lägg den ner så du får bredare skärm. Det gör det lättare att läsa sammanställningen).

Och så en förhandsvarning, det inte säkert mina länkar fungera för dig eftersom vissa kräver akademisk inloggning, men du kan alltid köpa tidskriften jag referera till.

SammanfattningTitelPubliceringsplats
Studien visar att av de årsrika personer som blev inlagt på intensivvårdsavdelningen och överlevde, så hade bara 23% D-Vitaminsbrist medan av de som inte överlevde, så var det 58% som hade brist.

Av de som överlevde intensivvården var det 28% (av de utan brist) som var inlagt mera än 3 dagar, medans 58% av de med D-vitaminbrist var inlagt mera än 3 dagar.
Relationship Between Vitamin D Status and ICU Outcomes in VeteransJournal of the American Medical Directors Association
Volume 12, Issue 3, March 2011, Pages 208-211
335 COVID patienter som var inlagda på ett kinesiskt hospital i början av 2020, visar att patienterna har signinfikant lägre D-nivå än kontrollgruppen.

Vilket tyder på att din D-vitamins nivå har påverkan på om du blir så sjuk av COVID så du måste inläggas.
Vitamin D Deficiency Is Inversely Associated with COVID-19 Incidence and Disease Severity in Chinese PeopleOxford Journal of Neutrition.

Volume 151
Issue 1

January 2021
223 patienter med sjukdomen inflammatory bowel disease (IBD) delades in i två grupper. En grupp fick 500 IU/dag av D-vitamin och den andra var placebo. Det var lika många i grupperna som fick influensa, MEN de som tog D-vitamin hade signifikant mindre ”upper respiratory infection” som alltså är när du går och har ont i halsen, hostar och allmänt har influenza/förkylningssymtom.

Dock visar studien att D-vitamin kan ge förvärrad symtom för de med ulcerös kolit.
Randomized Trial of Vitamin D Supplementation to Prevent Seasonal Influenza and Upper Respiratory Infection in Patients With Inflammatory Bowel DiseaseInflammatory Bowel Diseases, Volume 25, Issue 6, June 2019, Pages 1088–1095,
Av 196 patienter som hamnade på intensivvårdsavdelningen under ett år så var 33% nyopererat och 67% kom med andra medicinska utmaningar (varav ingen var drogrelaterad).

Av dessa hade 82% för låga halter av D-vitamin.

Av de som överlevde sitt besök på intensiven så blev de med bra D-vitamins värden utskriven snabbare än de med låga värden.

Av de som dog på intensiven så dog de med D-vitaminsbrist snabbare än de med bra värden.
Relationship of Vitamin D Deficiency to Clinical Outcomes in Critically Ill PatientsJournal of Parenteral and Enteral Nutrition.

Volume36, Issue6
November 2012
Pages 713-720
Studien visar att för varje grad latitud över 28grader som man går nord, ökar dödligheten i Covid fallen med 4,4%

Detta visar på ett samband mellan soltimmar och brist på D-vitamin hävdar studien.
Perspective: Vitamin D deficiency and COVID‐19 severity – plausibly linked by latitude, ethnicity, impacts on cytokines, ACE2 and thrombosisjournal of international medicine.
Volume289, Issue1
January 2021
Pages 97-115
Stuten visar hur vitamin tillskott påverkar sjukdomsförloppet när man är förkylt.

C-vitamin tillskott minskar tider man är förkylt (8% hos vuxna och 14% hos barn).

Zink minskar tiden man är sjuk med ca. 33%

D-Vitamin är ett övergripande skydd. Där de med underskott ser de största förbättringarna.
Self-Care for Common Colds: The Pivotal Role of Vitamin D, Vitamin C, Zinc, and Echinacea in Three Main Immune Interactive Clusters (Physical Barriers, Innate and Adaptive Immunity) Involved during an Episode of Common Colds—Practical Advice on Dosages and on the Time to Take These Nutrients/Botanicals in order to Prevent or Treat Common ColdsAlternative Medicine, Volume 2018
Denna studie hänvisar till 9 andra studier som har testat hur D-vitamin minskar replikationshastigheterna och minskar koncentrationer av proinflammatoriska cytokiner som är det som orsakar skador i lungorna vid influenza.

Den konkludera att D-vitamin minskar infektionerna.
Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and DeathsNutrients 2020, 12(4), 988
Denna studier undersöker vad som händer när man ger höga doser av D-vitaminer till vuxna människor som är dödligt djuka (Mechanically ventilated critically ill adults).

För det första visar studien att många av de som är dödligt sjuka har D-vitaminbrist. Hönan eller ägget, du bestämmer.

För det andra visar studien att när man gav de höga doser av D-vitamin så ökade hemoglobin koncentrationen, alltså det syrebärande proteinet i de röda blodkropparna som transporterar syre från lungorna och runt i kroppen så att alla organ får tillräckligt med syre.

Vidare visade studien Hepcidin minskade. Som är ett täcken på att inflammationer i kroppen minsker.

Det var ingen ändring hos Placebo gruppen.
High‐Dose Vitamin D3 Administration Is Associated With Increases in Hemoglobin Concentrations in Mechanically Ventilated Critically Ill Adults: A Pilot Double‐Blind, Randomized, Placebo‐Controlled TrialJournal of Parenteral and Enteral Nutrition.
Volume42, Issue1
January 2018
Pages 87-94
12% av de som blir inlagt på ett sjukhus i USA får en infektion på Sjukhuset som inte har med deras egentliga besök att göra, vilket leder till 100.000 dödsfall i USA årligen. I Sverige drabbas 65.000 av vårdrelaterad infektion och 1500 dör.

Studien påpekar att det är mycket olika man kan göra för att minska det antalet, och pekar bla på ökat intag av D-vitamin.

Studien visar också att det kostar samhället 5 gånge så mycket att behandla de som stafylokock infektioner och lågt D, jämfört med de som ”bara” har stafylokock infektioner.
Vitamin D’s potential to reduce the risk of hospital-acquired infections.Dermato-Endocrinology Volume 4, 2012 – Issue 2
Av världens nästa 8 billioner människor har 1 billion av de för låga D-vitamins nivåer.Role of vitamin D in preventing of COVID-19 infection, progression and severityJournal of Infection and Public Health
Volume 13, Issue 10, October 2020, Pages 1373-1380
I en studie i UK med mera än 7807 deltagare, hade de med COVID significant lägre D-vitamins nivåer, än de utan COVID.Low plasma 25(OH) vitamin D level is associated with increased risk of COVID-19 infection: an Israeli population-based studyThe FEBS Journal Volume287, Issue17
Focus Issue: COVID‐19
I en studie i West Flanders, Belgium med 186 COVID smittade patienter och en kontrollgrupp på 16274 individer ser man att övervikta män träder fram som en grupp som har låga D-vitamin nivåer och smitta.Vitamin D deficiency as risk factor for severe COVID-19: a convergence of two pandemicsYale preprint May 19, 2020.
Mest för sköj kommer så lägger jag här en länk till varför Japanerna har så låg COVID tal. Det ganska många teorier i en och samma artikel. Ingen kopplar till maten. Jag återkommer om jag hittar någon som gör den kopplingen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.